Un acte ple de simbolismes

Divendres 15 de març, a l’Acadèmia Catòlica, es va fer l’anunciat “Berenar de pa amb oli” presentat com un acte més dels programats durant tot el mes per commemorar el Dia de la Dona. La delegada de Mans Unides de Sabadell, Sofia Taulé, acollí a la sala d’actes, amb un breu parlament de presentació, una cinquantena de persones, entre les que es comptava l’alcalde i el regidor de Cultura i de Drets Civils i Ciutadania

A continuació, membres de Mans Unides, van llegir dos textos, ambdós presentats, al seu dia, a concursos que s’organitzen habitualment durant el mes de març. El primer “Una reunió oportuna” fet i llegit per Montserrat Graner, parlava de la situació ben corrent d’una dona treballadora que es lamentava de la poca ajuda per part del marit de les feines de casa i tractava de posar-hi remei. El segon, a càrrec de M.Teresa Graells, era una carta que una dona maltractada dirigia al seu maltractador.

Després, van seguir uns moments de música de Palchelbel, abans que la presidenta de Dones en l’Església, M.Teresa Relat, fes la presentació del seu col·lectiu, donés pas a una lectura recitada per Remei Vilarrubia, que narrava la real i dramàtica vivència d’unes dones congoleses violades i acabés finalitzant aquesta part de l’acte, reclamant una major atenció als drets de la dona dins i fora de l’Església.

Aquesta progressió de dificultats des d’una causa senzilla a una de tant greu, volia expressar d’alguna manera la diferència entre la crisi actual que patim aquí i la permanent que alguns sofreixen més enllà.

Després es va invitar a tothom a passar a la cafeteria del local, on lluïen plates de variades llesques de pa de tota mena, com a símbol de les diferents races humanes. El simbolisme continuava per mitjà del fet que l’aigua s’havia d’anar a buscar d’un a un, proveït d’un vas, a una bombona proveïda d’aixeta que rajava lentament. Una foto, allà inserida, recordava les moltes dones que en altres països han de recórrer quilòmetres per obtenir-ne.

Al moment de comiat ningú es va oblidar de dipositar un òbol a la guardiola present, per ajudar als projectes que aquest any té projectat d’assumir Mans Unides Sabadell.