VISITA DE LA MISSIONERA CARMEN BARSCARÁN

El passat 5 de febrer vàrem poder gaudir durant unes hores de la companyia de Carmen Bascarán, missionera comboniana laica, la qual ens va exposar les seves experiències dels 15 anys que ha estat al Brasil i on va comptar en diverses ocasions amb l’ajut de Mans Unides per dur a terme projectes.

La Carmen actualment té 70 anys i va començar aquesta activitat als 50 després d’haver criat quatre fills. Sempre ha estat una persona compromesa socialment i va voler implicar-se personalment, per la qual cosa se’n va anar al nord-est del Brasil on té un germà missioner, concretament a Açailândia, en una zona amb industries siderúrgiques i grans hisendats, que en aquells moments estava en una situació terrible per la corrupció i l’explotació gairebé esclava dels treballadors.

Això els va portar a decidir conviure amb els treballadors i crear, junt amb altres persones del lloc, el Centre per la Defensa de la Vida i els Drets Humans, per tal de conscienciar sobre el compliment dels drets humans, l’esclavatge en el treball, la situació de la dona i la violència contra ella. Van poder fer denúncies públiques d’aquestes situacions amb proves fefaents de testimonis i imatges de vídeo, que amb els anys van tenir els seus efectes, tot arribant fins al punt de fer tancar industries i, per altra banda, aconseguiren alliberar uns 50.000 treballadors de la feina esclava.

Mans Unides va col·laborar en diversos projectes per l’educació i formació de dones, joves i nens.

Foto. Llibert Teixido

NIÑOS